LAMİNAT PARKE
LAMİNAT PARKE

Laminat parkeler, masif parkenin uzun süre dayanıklı kalması ve kolay montaj gibi özelliklerine sahiptir. Laminat parkeler antre, hol, mutfak, yaşam mekanları, sahne zeminleri, işyerleri, fuar alanları ve hatta banyo gibi ıslak zeminlerde rahatlıkla kullanılmaktadır. Masif parkeler evcil hayvanların çamurlu ayaklarından, üzerine dökülen sıvıdan ve kumdan etkilenirken, laminat parkeler trafiği yoğun mekanlarda bile kullanılabilme ayrıcalığına sahiptir. 

Laminat parke ; melamin esaslı dekoratif kağıt, alüminyum oksitli örtü tabakası, rutubete dayanıklı taşıyıcı öz (HDF, liflevha ve bunların tutkalla yapıştırılmış türevleri) ve özün alt tarafına yapıştırılmış gerilmeleri dengeleyecek bir balans tabakasından oluşmaktadır. Lamba ve zıvana parkenin öz kısmında yer almaktadır.

Yüzeye dökülen sıvının öze ulaşma riski daima vardır. Laminat parkeler masif parke ler gibi birkaç yılda bir zımparalama ve yeniden vernikleme gerektirmez. Rutin temizleme işlemleri mümkün olduğu kadar az nemli bir bez ile veya vakum sistemi ile gerçekleştirilmelidir.

Laminat parkelerin tamir işlemleri masif parke den çok daha kolaydır. Ancak tamir işlemleri konusunda bilgili ve tecrübeli kişiler tarafından yapılmalıdır.

Laminat parkelerin üzerinde aşırı derecede yürünmesi, ayakkabı altındaki kum ve çakıl parçaların bulunması parke yüzeyinin aşınmasına ve renk tonu farklılığına sebep olur. Parke yüzeylerinde temizlik işlemi esnasında çizilmelere sebebiyet vermemek için saf sirke veya ılık su ile ıslatılarak sıkılmış bir bez kullanılmalı, nemli bez temizliğini kuru bez takip etmelidir.

Kuru bezi yere bırakıp üzerine diz veya elle baskı yapılmamalı bunu yerine iplik veya bez parçalarından yapılmış ve sırığa bağlanmış toz bezi kullanılmalıdır.

Oda içerisinde ağır malzemelerin taşınmasında dikkatli olunmalıdır.

Asla wax, yağ veya vernik kullanılmamalıdır. Zımparalama işlemi yapılmamalıdır.

Çivi verniklerini, sigara yanıklarını, katran ve boyaları temizlemek için aseton kullanılmalıdır.

Kumaş kaplı mobilyalarda görünmeyen alt kısımlarda kumaş mobilyaya zımba veya metallerle tutturulmuş olabilir. Bu durumda zımba veya metal bağlantılar zeminde çizilmelere sebebiyet verebilir.

Tatil dönemlerinde oda içerisindeki bitki saksılarına fazla su bırakıp gidilmemelidir.

Bitki saksılarına gerektiğinden fazla su dökülerek suyun saksı altlığından taşması önlenmelidir.

Kalorifer peteklerinden ve kış aylarında camlardan sızan sulara dikkat edilmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.

Laminat parkelerin altında kullanılan polietilen şilte ve benzeri malzemelerin gerektiğinden fazla kalın kullanılması aşırı esnemelere yol açabilmektedir.